Scrisoare pentru deputați – Apărați democrația, respingeți OUG 13!

 

Actualizare: Deputații au votat adoptarea legii de respingere a OUG 13 (cu 291 de voturi"pentru" și 3 abțineri, precum și a legii de aprobare a OUG 14 (cu 292 de voturi "pentru" și două abțineri), pe 21 februarie.

 Scrisoarea a fost trimisă tuturor deputaților marți, 21 februarie, la 09.30, semnată "Un protestatar." Cinci dintre deputați, membri USR și PNL, au răspuns.

Cer punerea pe ordinea de zi și adoptarea astăzi, 21 februarie, în plenul Camerei Deputaților, a legii de respingere a OUG 13 concomitent cu adoptarea legii de aprobare a OUG 14

din următoarele motive:

  • Este inacceptabil într-o democrație ca membrii parlamentului să mintă și să dezinformeze publicul în legătură cu procesul legislativ firesc. Orice ordonanță a Guvernului se aprobă sau se respinge de către Parlament, conform Art. 115 al Constituției României. OUG 13 trebuie respinsă, apoi OUG 14 trebuie aprobată, în această ordine.
  • Este datoria morală a Parlamentului să împiedice orice risc, oricât de redus, ca OUG 13 să intre în mod neașteptat în vigoare, dat fiind efectul imediat, retroactiv și iremediabil pe care această ordonanță l-ar avea asupra pedepsirii adecvate a corupției în rândul funcționarilor publici care au comis infracțiunile acoperite de OUG 13 până în prezent. Fără măsuri de corectare și prevenire, comportamentul lor nu s-ar schimba nici pe viitor.
  • Doar încheierea procesului legislativ firesc, de respingere a OUG 13, urmată de aprobarea OUG 14, ar înlătura orice vulnerabilitate de tehnică legislativă legată de OUG 14 care ar putea duce la intrarea temporară în vigoare a OUG 13. Conform Constituției României, România este un stat de drept, iar toți românii sunt egali în fața legii. Din punct de vedere juridic OUG 13 este abrogată doar atâta timp cât OUG 14 este în vigoare. OUG 14 ar putea fi atacată în instanță și din motive de tehnică legislativă, conform unor juriști, nu doar din cauza celor două alineate greșite de Guvern pe care acum Senatul le-a corectat. O eventuală anulare a OUG 14 de către Curtea Constituțională a României, din motive de tehnică legislativă, adică de formă, ar putea declanșa aplicarea pentru un interval de timp, cu efect ireversibil, a prevederilor OUG 13, o ordonanță de urgență profund neconstituțională în fondul și modul ei de adoptare. Doar respingerea OUG 13 poate preveni un asemenea scenariu aberant. De asemenea unii juriști consideră că succesiunea dintre respingerea OUG 13 și aprobarea OUG 14 este importantă.
  • Este de datoria Parlamentului să condamne prin respingerea OUG 13 derapajul inadmisibil într-o democrație pe care OUG 13 și discursul public al Guvernului și al unor parlamentari legat de această ordonanță îl reprezintă. Parlamentarii sunt în serviciul românilor, conform Constituției, iar puterea are limite legate de respectarea statului de drept, a unor principii democratice fundamentale precum transparența, și a interesului public. Niciun procentaj electoral nu legitimează minciuna, abuzul de putere și rea – voința. Conținutul OUG 13 este scis negru pe alb în Monitorul Oficial. A minți în legătură cu un lucru atât de verificabil este un act de trădare și manipulare publică voită. Prevederile OUG 13 depășesc clar simpla punere în concordanță a Codului Penal și a Codului de Procedură Penală cu decizii CCR și cu directiva 2016/343/UE. Prin ea, pe lângă această punere în concordanță, s-au dezincriminat în mod nejustificat și discreționar infracțiuni și s-au redus pedepse, contrar interesului public. De asemenea, nu se justifica urgența, având în vedere că directiva 2016/343/UE avea termen de transpunere în Aprilie 2018, iar deciziile CCR erau deja aplicate în mod direct de judecători.
  • Se creează un precedent prea periculos pentru democrația românescă dacă protestul bine întemeiat și pașnic a 600 000 de persoane, adică 3% din populația cu drept de vot a României, împotriva unui abuz de putere fără precedent și împotriva unui act normativ imoral, nu este asimilat de membrii parlamentului. Dacă astăzi vocea a 3% din populația de vot a României este considerată nereprezentativă și ignorată, mâine 20 milioane vor mai conta? Inițiativa legislativă cetățenească, prin comparație, conform Constituției, necesită semnăturile a 100.000 de cetăţeni cu drept de vot. Protestatarii sunt reprezentativi pentru vocea unui segment mult mai mare a societății românești, iar prevederile OUG 13 sunt în mod neechivoc și împotriva intereselor românilor care nu s-au exprimat.
  • Este profund îngrijorător că se permite intimidarea protestatarilor și pervertirea protestului lor prin adoptarea unui discurs politic de natură să dezinformeze și să dezbine societatea românească. Protestatarii și-au exprimat nu simpatiile politice, ci indignarea profundă și îngrijorarea față de un abuz de putere fără precedent și față de adoptarea discreționară a unor prevederi în mod neechivoc contrare interesului public. Protestatarii respectă rezultatul alegerilor și consideră că alianța PSD – ALDE trebuie să guverneze, dar se impun demisii și asigurări că aceleași prevederi ale OUG 13 nu se vor regăsi în inițiative legislative viitoare, nu pervertirea protestului în frig al acestor persoane.Este inacceptabil ca membrii parlamentului, cărora românii le-au acordat încrederea prin votul lor, să-i mintă și să-i dezinformeze în mod deliberat, adoptând un discurs politic iresponsabil.

    Persoanele care au protestat au spus un „NU” clar următoarelor modificări pe care Guvernul a vrut să le introducă:

· Nepedepsirea favorizării infractorului prin emitere, aprobare sau adoptare de acte normative (vezi Articolul I.3 al OUG 13/2017)

· Reducerea pedepsei pentru abuzul în serviciu de la închisoare între 2 și 7 ani (cum se prevedea anterior) la închisoare între 6 luni si 3 ani sau amendă. De asemenea, dacă înainte un judecător putea decide că făptuitorul nu mai poate ocupa o funcție publică, prin modificările dorite de Guvern judecătorul nu ar mai putea dispune această pedeapsă. ( vezi Articolul I.3 al OUG 13/2017)

· Neaplicarea niciunei pedepse penale pentru abuz în serviciu cu pagubă sub 200 000 lei (vezi tot Articolul I.3 al OUG 13/2017)

· Favorizarea infractorului de unele rude (până la afini de gradul II) nu ar mai fi pedepsită (vezi Articolul I.1 al OUG 13/2017)

· Nu s-ar mai pedepsi neglijența în serviciu, adică încălcărea din culpă de către un funcţionar public a unei îndatoriri de serviciu, prin neîndeplinirea acesteia sau prin îndeplinirea ei defectuoasă, în situația în care aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor unei persoane. Până acum se pedepsea cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă. (vezi Articolul I.4 al OUG 13/2017)

· Introducerea unui termen de maxim 6 luni de la data săvârşirii faptelor penale pentru depunerea denunţurilor la organele de urmărire penală competente (vezi Articolul II.3 al OUG 13/2017)

· Scoaterea din sfera infracțiunii de conflict de interese și nepedepsirea obținerii de foloase pentru o altă persoană cu care funcționarul public a avut raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani, sau din partea căreia a beneficiat de foloase. (vezi Articolul I.3 (5) prin omiterea prevederilor anteriore în acest sens)

Vă aflați la începutul mandatului dumneavoastră și în poziția să apărați democrația românească sau să o puneți în pericol. Avem toate speranțele că veți lua deciziile portrivite.

Cu stimă și încredere,

Un protestatar

Si următoarele personalități cer respingerea OUG 13 și aprobarea OUG 14:

Video preluat de pe pagina facebook Corupția ucide