OUG 13 a plecat, ei rămân. Nici noi nu plecăm! Demisiile!

Cerem demisiile următoarelor persoane :

 • Premierului Grindeanu
 • Ministrului afacerilor externe Teodor Meleșcanu
 • Ministrului de interne Carmen Daniela Dan
 • Ministrului muncii si justiției sociale Olguța Vasilescu
 • Președintelui Camerei Deputaților Liviu Dragnea
 • Președintelui Senatului Călin Popescu Tăriceanu
 • Președintelui Comisiei Juridice a Senatului  Șerban Nicolae
 • Deputatului Eugen Nicolicea, Președintele Comisiei Juridice a Camerei Deputaților

din următoarele motive :

 • Vrem o clasă politică integră și responsabilă, motivată de interesul public, care respectă principiile de bază ale democrației. Acești oameni au cauzat un derapaj fără precedent în democrația noastră  și au demonstrat că nu merită încrederea românilor. Ei au mințit și dezinformat oamenii în legătură cu prevederile OUG 13 și cu procesul legislativ firesc, au lansat zvonuri și teorii conspiraționiste de natură să deruteze și să dezbine românii, să discrediteze și să intimideze protestatarii și au făcut repetate declarații iresponsabile care discreditează justiția și societatea civilă, periclitează parteneriatele externe ale României  și ar putea descuraja  investitorii străini.
 • Se creează un precedent prea periculos pentru democrația românescă dacă le permitem să continue să mintă cu privire la prevederile OUG, să nu-și asume responsabilitatea și să distorsioneze adevărul cu privire la protestul beineîntemeiat a 600 000 de persoane, adică 3% din populația cu drept de vot a României. Oamenii au protestat împotriva unui abuz de putere fără precedent și  față de un act normativ imoral.  Dacă astăzi  vocea a 3% din populația de vot a României este considerată nereprezentativă și adevărul pe care ei îl spun nu este recunoscut,  mâine 20 milioane vor mai conta?  Protestatarii sunt  reprezentativi pentru un segment mult mai mare al societății românești, iar prevederile OUG 13 sunt în mod neechivoc și împotriva intereselor românilor care nu s-au exprimat.
 • Este inacceptabil ca Guvernul, Șefii Senatului și Camerei Deputaților și parlamentarii juriști să dezinformeze cu privire la deciziile pe care le iau și cu procesele legislative firești. Conținutul OUG 13 este scis negru pe alb în Monitorul Oficial. Cu toții încă susțin că prevederile OUG 13 erau o simplă punere în concordanță, obligatorie și urgentă, a Codului Penal și a Codului de Procedură Penală cu cerințele CCR și directiva UE. A minți în mod repetat în legătură cu un lucru atât de  verificabil este un act de trădare și manipulare publică voită și arată dispreț față de români. Pe lângă simpla punere în concordanță a Codului Penal și a Codului de Procedură Penală cu decizii CCR și cu directiva 2016/343/UE, prevederile OUG 13 de asemenea dezincriminau în mod discreționar infracțiuni și  reduceau pedepse pentru fapte penale frecvente în rândul politicienilor și al funcționarilor publici corupți. Nepedepsiți, aceștia ar continua să fie corupți, nestingheriți,  și pe viitor. Nu se justifica nici urgența ordonanței, când directiva 2016/343/UE avea termen de transpunere în Aprilie 2018, iar deciziile CCR erau deja aplicate în mod direct de judecători.  S-au exprimat în sensul acesta și experții, și magistratura, și societatea civilă, și UE, și țările partenere. Cu toate acestea, ei continuă să mintă.
 • Dacă OUG 13 nu era respinsă, ea risca să intre în vigoare, chiar și abrogată fiind, pentru că abrogarea risca să fie anulată de CCR, având un număr de greșeli de conținut și de tehnică juridică.Șerban Nicolae și Eugen Nicolicea au tergiversat și încercat să evite respingerea OUG 13, spunând că nu există respingerea unei ordonanțe abrogate.  (http://bit.ly/2kQ5oJu )Conform Art 115 din Constituție orice ordonanță se aprobă sau se respinge. Tăriceanu și Dragnea au refuzat de asemenea să prezideze ședințele în care OUG 13 a fost respinsă. Ei nu au recunoscut că « NU”-ul protestatarilor e întemeiat, nu ne-au asigurat că nu vor încerca din nou.
 • Guvernul și Parlamentul sunt în serviciul românilor, conform Constituției, iar puterea are limite legate de respectarea statului de drept, a unor principii democratice fundamentale precum transparența, și a interesului public. Ei susțin în mod îngrijorător că rezultatul legitim al alegerilor le permite să facă orice. În loc să caute soluții oneste, fac contramanifestații, intimidează protestatarii și declară că aceștia au fost plătiți sau sunt prost informați sau   motivați politic. Protestatarii și-au exprimat nu simpatiile politice, ci indignarea profundă și îngrijorarea față de un abuz de putere fără precedent și față de adoptarea discreționară a unor prevederi în mod neechivoc contrare interesului public. Respectăm rezultatul alegerilor și considerăm că alianța PSD – ALDE trebuie să cotinue să guverneze. Niciun procentaj electoral, totodată, nu legitimează minciuna, incompetența și rea – voința.
 • Este inacceptabil că ei au făcut declarații și au luat măsuri de natură să dezinformeze cu privire la conținutul OUG 13, să semene suspiciune și să discrediteze protestele și să intimideze participanții la protest:
 • Premierul Grindeanu a explicat că abrogă sub presiunea străzii, pentru că ar fi vorba de o prostă informare. Chiar și în urma abrogării și respingerii OUG 13, el a declarat pe 20 ianuarie că Guvernul a acționat legal în legătură cu prevederile OUG 13 și a susținut că acestea erau obligatorii conform deciziilor CCR (http://bit.ly/2moDhNG )

 • Ministerul de interne a făcut liste cu  persoane care au  organizat proteste și și-au exprimat dezaprobarea pe facebook, deși libertatea de exprimate este garantată prin Constituție (http://bit.ly/2mg5cAc )

 • Olguța Vasilescu a declarat că este împotriva legii să protestezi cu copilul, deși acest lucru nu este adevărat, și a dispus întocmirea de liste cu părinți care și-au adus copii la protest (http://bit.ly/2lz80IR )

 • Președintele Camerei Deputaților Liviu Dragnea a lansat zvonuri și teorii conspiraționiste, în baza altor zvonuri auzite la TV în urma cărora preşedintele Comisiei pentru controlul SRI, senatorul PSD Adrian Ţuţuianu  a întreprins să investigheze dacă nu cumva protestul pașnic a 500 000 de persoane a fost atentat la siguranța națională de către companiile străine (http://bit.ly/2kDi9Gk ). După ce protestele s-au diminuat și televiziunile au insistat pe ipoteza aceasta, Dragnea a declarat că nu i se pare că investigația este necesară. (http://bit.ly/2lOqasy )

 • Aceștia au pus sub semn de dubiu parteneriatele noastre externe și au afectat imaginea României prin eforturile lor să adopte prevederile OUG 13 cu orice preț.
 • Ministrul de externe Teodor Meleșcanu a mințit în numele nostru liderii UE în legătură cu ce scrie în OUG 13 și le-a spus că protestatarii contestă rezultatul alegerilor (http://bit.ly/2lM8myh ). El de asemenea i-a comunicat Ambasadorului SUA să se abțină de la a face declarații (http://bit.ly/2lpzty8) și a declarat că ambasadorii a șase tări partenere ale României care au criticat OUG 13 nu au înțeles bine( http://bit.ly/2lM8myh ). Acești ambasadori indicaseră că adoptarea OUG 13 de către Guvern ” riscă să afecteze parteneriatele bazate pe valori comune, inerente principiilor conducătoare ale UE şi NATO.” (http://bit.ly/2lpbW02). După o întâlnire recentă cu Meleșcanu, Ambasadorul Rusiei anunță o dezgheţare majoră a relaţiilor dintre România şi Rusia http://bit.ly/2lyJoCh.

 • Călin Popescu Tariceanu, şeful Senatului, a spus că mai bine spunem Uniunii Europene că nu mai vrem să respectăm condiţiile asumate la aderare ( http://bit.ly/2luDKi9), în contextul în care liderii UE au reamintit, legat de OUG 13, că apartenenţa la UE cere respectarea unor  valori şi continuarea obligațiilor legate de  justiţie şi combaterea corupţiei (http://bit.ly/2lLAYru ). El a mai scris și o scrisoare oficială în care declară influența unor ”forțe oculte” ar explica protestele, care ar amenința siguranța națională. (http://bit.ly/2mg57fR)

 • Vrem asigurări că aceleași prevederi nu se vor regăsi în alte inițiative. Printre modificărule pe care Guvernul a vrut să le introducă se numără următoarele:Nepedepsirea favorizării infractorului prin emitere, aprobare sau adoptare de acte normative (vezi Articolul I.3 al OUG 13/2017)
  • Reducerea pedepsei pentru abuzul în serviciu de la închisoare între 2 și 7 ani (cum se prevedea anterior) la închisoare între 6 luni si 3 ani sau amendă. De asemenea, dacă înainte un judecător putea decide că făptuitorul nu mai poate ocupa o funcție publică, prin modificările dorite de Guvern judecătorul nu ar mai putea dispune această pedeapsă. ( vezi Articolul I.3 al OUG 13/2017)

  • Neaplicarea niciunei pedepse penale pentru abuz în serviciu cu pagubă sub 200 000 lei (vezi tot Articolul I.3 al OUG 13/2017)

  • Favorizarea infractorului de unele rude (până la afini de gradul II) nu ar mai fi pedepsită (vezi Articolul I.1 al OUG 13/2017)

  • Nu s-ar mai pedepsi neglijența în serviciu, adică încălcărea din culpă de către un funcţionar public a unei îndatoriri de serviciu, prin neîndeplinirea acesteia sau prin îndeplinirea ei defectuoasă, în situația în care aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor unei persoane. Până acum se pedepsea cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă. (vezi Articolul I.4 al OUG 13/2017)

  • Introducerea unui termen de maxim 6 luni de la data săvârşirii faptelor penale pentru depunerea denunţurilor la organele de urmărire penală competente (vezi Articolul II.3 al OUG 13/2017)

  • Scoaterea din sfera infracțiunii de conflict de interese și nepedepsirea obținerii de foloase pentru o altă persoană cu care funcționarul public a avut raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani, sau din partea căreia a beneficiat de foloase. (vezi Articolul I.3 (5) prin omiterea prevederilor anteriore în acest sens)