Într-un minut, scapă și cei cu infracțiuni în trecut? Cu OUG 13, da.

De ce este importat ca Ordonanța nr 13 să nu intre în vigoare nici pentru un minut?

Principiul e unul  prevăzut în Constituție și Codul penal: când de la data săvârșirii faptei până la data soluționării definitive a cauzei intervin o serii de legi penale, judecătorii sunt obligați să o aplice pe cea mai ușoară. Dacă în acest interval o faptă e dezincriminată, procurorii și judecătorii sunt obligați să închidă dosarele, chiar dacă Parlamenul revine ulterior și schimbă iar legea.

Jurnalistul dAdevărul Liviu Avram, explică cele două ordonanţe de urgenţă care au scos lumea în stradă

Judecătorii ar fi obligați să aplice pedepsele maxime prevăzute în Ordonanța nr. 13 și pe viitor, atâta timp cât prevederile Ordonanței nr.13 ar interveni între momentul infracțiunii și momentul condamnării. Orice alte modificări viitoare ale Codului Penal care are reincrimina fapte dezincriminate de Ordonanța nr. 13 sau ar crește din nou pedepsele reduse prin Ordonanța nr. 13 s-ar aplica doar  pentru faptele comise din acel moment încolo. Prevederile Ordonanței nr. 13 s-ar aplica pentru toate celelalte cazuri.

Acest lucru se datorează principiului aplicării legii penale mai favorabile. Conform Articolului 5 din noul Cod Penal cu privire la aplicarea legii penale în timp,  „în cazul în care de la săvârşirea infracţiunii până la judecarea definitivă a cauzei  intervin una sau mai multe legi penale, se aplică legea mai favorabilă inculpatului.”  Conform aceluiași articol, „dispozițiile se aplică şi actelor normative ori prevederilor din acestea declarate neconstituţionale, precum şi ordonanţelor de urgenţă aprobate de Parlament cu modificări sau completări ori respinse, dacă în timpul când acestea s-au aflat în vigoare au cuprins dispoziţii penale mai favorabile.”

Astfel, chiar dacă modificările introduse prin Ordonanța nr. 13 sunt corectate apoi sau Ordonanța este declarată neconstituțională, simpla intrare în vigoare a prevederilor Ordonanței nr. 13 pentru un interval de timp, indiferent cât de scurt, impune judecătorilor să aplice aceste prevederi pentru toate infracțiunile comise în trecut.